« Studeni 2024 » | ||||||
Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
28 | 29 | 30 | 31 | 1 | 2 | 3 |
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 1 |
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
Učenici II.a razreda u sklopu projekta Zdrava hrana danas su imali praktični program provedbe projektnog zadatka...
Projekt: Zdrava hrana
Učnici II. a razreda sa g-đom Sanjom Prnić, razrednom učiteljicom razrađivali su projektni zadatak "Zdrava hrana". Projekt je proveden kroz dulje razdoblje a sastojao se od teorijskog i praktičnog dijela. U teorijskom dijelu učenici su prošli upoznavanje s namirnicama biljnog i životinjskog porijekla, namirnicama iz domaćeg uzgoja i tvornički obrađene, energetska vrijednost namirnica, pravilna priprema i odabir namirnica, utjecaj prehrane na zdravlje itd. Za to im je trebalo više nastavnih sati , a dio gradiva su upoznali na praktičnim primjerima pri posjetama rasadniku, ljudima u polju, restoranima i pekarnici.
Finalni dio rada uključivao je praktični zadatak pripremanja zdravog obroka na kojem su učenici trebali pokazati sve naučeno u dosadašnjem radu. Za finalni zadatak provedene su temeljite pripreme kroz:
- prikupljanje, pregled i odabir namirnica,
- pripremanje povrća za variva i jiuhe,
- pripremanje krompira za pire,
- pripremanje voća za voćne salate i kupove,
- pripremanje mesa za pohanje,
- kuhinjski poslovi na održavanju higijene (pranje, pospremanje isl.),
- priprema jela (varivo, pire, umak, pečenje mesa, priprema zelene i voćne salate),
- pripremanje stola za blagovanje, serviranje
- posluživanje jela,
- ophođenje s gostima i blagovanje,
- spremanje blagovaonice i kuhinje nakon pripreme jela i blagovanja.
Projektni zadatak je uključivao pripremu jelovnika za 15 osoba (10 učenika, učiteljica i četvoro gostiju), a satojao se od:
1. Juha od povrća
2. Pileća prsa u bijelom toću za pireom i zelenom salatom
3. Voćna salata
Mali kuhari, inspirirani natjecanjem na tv-u kao radom svojih roditelja dali su sve od sebe kako bi projektni zadatak bio što uspješniji. Trud malih kuhara popraće je s nekoliko fotografija, a cijeli tijek provedbe projektnog zadatka snimljen je kamerom i izdan na DVD-u.
-